Почетна » Геоаналитика » Како ће се убиство Насралаха одразити на Блиски исток?

Хоће ли се Хезболах опоравити

Како ће се убиство Насралаха одразити на Блиски исток?

Смрт Хасана Насралах, убијеног у израелском ваздушном нападу на Бејрут, Хезболах је изгубио не само дугогодишњег вођу, већ и тло под ногама, сматрају многи аналитичари. Насралах, који годинама није виђен у јавности из страха да ће Израел извршити атентат на њега, био је један од најпознатијих и најутицајнијих личности на Блиском истоку.

Његова смрт је у Израелу доживљена као победа, док његове присталице у Бејруту кажу да су у шоку. Одмах после убиства ‘главе и срца’ Хезболаха, Израел je наставиo ваздушне нападе на циљеве у Либану, показујући да нема намеру да одустане.

Док покушава да се сабере после убиства вође и више војних команданата, Хезболах и даље испаљује пројектиле на Израел. Претходне спорадичне борбе Хезболаха и Израела ескалирале су 8. октобра 2023. године – кад је Хезболах гађао Израел – дан након до тада невиђених напада Хамасових бораца на Израел који су и покренули рат у Гази.

Сада је питање шта је следеће за Хезболах и регион.

Хезболах је деморалисан, али на колико дуго?

Хезболах је класификован као терористичка организација у неколико западних земаља, међу њима Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији, баш као и неким арапским земљама.

Насралахова смрт је већ поставила озбиљна питања о будућем правцу за Хезболах. Постоје сумње у способност војно-политичке групе да настави борбу против Израела. Хезболах се повија од ударца за ударцем.

Њена командна структура је обезглављена – Израел каже да је убио више од десет највиших команданата групе. Између осталог, потврђена је и смрт Алија Каракија, команданта јужног фронта групе.

Хезболах
ФОТО: AFP

Претходно је Израел саботирао уређаје припадника Хезболаха дигавши их у ваздух, попут пејџера и воки-токија, а многа складишта оружја уништена су у ваздушним нападима.

„Губитак Хасана Насралаха ће имати значајне последице. Потенцијално дестабилизујући групу и мењајући њене политичке и војне стратегије у кратком року“, каже за ББЦ амерички безбедносни аналитичар за Блиски исток Мухамед Ал-Баша.

Али свако очекивање да ће ова тврдокорна антиизраелска организација изненада одустати и тражити мир под условима Израела вероватно ће бити погрешно.

Главни проблем у редовима Хезболаха наредних дана биће потпуна деморализација, кажу стручњаци.

Ракете

Смрт Хасана Насралаха показала је војну и обавештајну надмоћ Израела.

„Био је ово шах-мат! Нећемо попуштати притисак. Треба да вратимо људе њиховим кућама близу северне границе, одакле су побегли напустивши све и ми идемо у том правцу. Али Хезболах би пре или касније могао да се опорави од ударца и морамо да будемо спремни“, рекао је израелски војни извор у коментару за ББЦ на руском.

Хезболах још има хиљаде бораца, од којих су многи скорашњи ветерани борби у Сирији. И они траже освету. Поседује и значајан арсенал пројектила, од којих су многе далекометно, прецизно вођено оружје које може да стигне до Тел Авива и других градова.

У редовима Хезболаха ће сигурно постојати притисак да их ускоро употреби, пре него што и они буду уништени. Али ако то ураде, онда ће одговор Израела вероватно бити разоран. Могао би изазвати пустош на либанској инфраструктури, или би у сукоб чак могао да се умеша Иран.

Тежак ударац

После напада у Бејруту у ком је страдао, Хезболах је испалио неколико ракета на Израел. Можда да би показао да није сломљен, али аналитичари кажу да је група свесна да је претрпела тежак ударац.

„Ово је рат у пуном обиму. Израел користи ову прилику да демонтира Хезболахову лидерску структуру и инфраструктуру“, рекао је Фаваз Гергес, професор међународних односа на Лондонској школи економије.

Нетанјаху
ФОТО: Нетанјаху

По његовом мишљењу, утицај Хезболаха у региону ће се смањити после смрти Хасана Насралаха.

„То неће променити решеност Хезболаха да се суочи са Израелом. Нарочито имајући у виду текући рат са Хамасом у Гази“, предвиђа Ибрахим Бајрам у разговору за ББЦ.

Он је политички аналитичар и новинар либанског дневног листа Ан Нахар. Убиство Хасана Насралаха, назвао је изузетним догађајем.

Насралахов пут

Додао је да ће Хезболах „наставити путем који је зацртао Насралах, из верности према ономе што је представљао“.

На унутрашњем либанском фронту, Бајрам примећује помешана осећања у народу. Она варирају од људи који су кришом срећни због његове смрти до неких других који његово убиство доживљавају као тежак ударац за Хезболах. Либански новинар каже да је Насралах знао шта га чека.

„Насралах је знао да ће његова судбина бити слична судбини бивших лидера партије, као што је Абас Ал Мусави.“

Мусави је био суоснивач Хезболаха, а Израел је извршио атентат на њега 1992. године. После успешне елиминације Насралаха, израелска војска тврди да има још оруђа на располагању.

Мусави је такође важио за незаменљивог, а неки стручњаци кажу да такве организације релативно лако проналазе новог лидера, који се у структури дуго негује са очекивањем да ће једног дана преузети кормило.

Први корак Хезболаха ће у великој мери одредити колико брзо ће се група опоравити од Насралаховог губитка.

„Он није само симбол, он је био тај који је стојао иза стратешког и војног размишљања групе. Нема сумње да ће његова смрт имати озбиљне последице по Хезболах“, каже Зејна Кодр, аналитичарка из Бејрута.

Проналажење адекватне замене било би тешко и у нормалним временима, а још и више сада, када је, као резултат низа израелских операција, група изгубила многе од највиших команданата, а њен систем унутрашње безбедности је значајно нарушен.

„Он је био лепак који је држао брзо растућу организацију на окупу“, рекао је Моханад Хаџ Али, виши сарадник Центра за Блиски исток Карнегијевог института.

Шта ће Израел учинити?

Израел очигледно нема намеру да прекине нападе, упркос позивима на примирје савезника, пре свега његовог највећег, Америке.

Израелска војска сматра да сада имају Хезболах ‘на тацни’ и желе да наставе офанзиву док се претња од непријатељских пројектила не отклони.

Осим капитулације Хезболаха – што је мало вероватно – тешко је претпоставити како Израел може да постигне ратни циљ отклањања претње од Хезболахових напада без слања трупа на терен.

Израелска војска недавно је објавила снимак пешадијске обуке у близини границе управо у ту сврху. Али Хезболах се такође последњих 18 година, од краја последњег рата, припремао за следећи.

У последњем јавном говору пре смрти, Насралах је рекао следбеницима да би израелски упад на јужни Либан био, по његовим речима, „историјска прилика“.

За израелску војску, улазак у Либан би био релативно лак. Али излазак би могао – као у Гази – потрајати месецима.

Шок и бес

На улицама Бејрута јасно се очитавају огромне последице убиства вође Хезболаха. Неке присталице су изашле на улицу да изразе тугу и бес, док су други изражавали бол на друштвеним мрежама.

На телевизијским екранима, Ал Манар, Хезболахов канал, почео је да емитује стихове из Курана после саопштења о смрти шиитског вође. Истовремено, многи расељени људи и даље живе на улицама, без крова над главом, док настављају да пате усред израелских напада који су довели до смрти више од 800 људи, према проценама либанског Министарства здравља.

Кад је ББЦ разговарао са неким од расељених у Аин Ал Мрајсеху, четврти у Бејруту, након што је Хезболах потврдио убиство вође Хасана Насралаха, многи нису могли да поднесу ту вест. Неки су попадали на земљу, други су почели да вичу, трчећи у свим правцима и плачући.

Једна жена је рекла: „Волела бих да су убили све нас а поштедели њега.“

Шок је огроман. Насралах није био само врховни вођа за његову велику базу присталица – он је био и идол. Нису сви у Бејруту поклоници Хезболаха – али на неким улицама, људи су испаљивали метке у ваздух изражавајући бес и тугу.

Извор: ББЦ на српском

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.