Почетна » Култура » Франц Кафка, вечити савременик

Славни писац рођен на данашњи дан

Франц Кафка, вечити савременик

Један је од најпознатијих писаца немачког говорног подручја на свету, иако је већ сто година мртав. Зашто Франц Кафка и дан данас тако утиче на људе?

Франц Кафка, рођен је на данашњи дан у Прагу 1883. године, припадао је јеврејској мањини која је говорила немачки и зато је био аутсајдер.

Подршку није нашао ни у властитој породици. Током живота је патио због оца, који је више волео да му се син бави неким „правим“ послом, а не да буде писац.

С обзиром на то да није могао живети само од писања, Кафка је пре подне радио као чиновник у осигуравајућој кући, а затим би се посветио стварима у којима је уживао: возио је мотор, ишао у биоскоп и у јавну кућу.

Био је спортски тип, ишао је на излете у Берлин и Париз и уживао је у друштву људи. Али, није се баш тако добро слагао са женама, између осталог и због очекивања које је наметало друштво. Колико је блискости прихватљиво ако мислите озбиљно? Кафка је по том питању био несигуран.

Увече и ноћу писао је дневнике, приче, романе. Његов најбољи пријатељ Макс Брод, кога је упознао за време студија права, препознао је Кафкин књижевни талент и потакао га да почне објављивати своје текстове. Кафка је, пак, сумњао у своје списатељске способности. Умро је на данашњи дан, 3. јуна 1924. године, од туберкулозе гркљана, неколико недеља пре свог 41. рођендана. Свом пријатељу је пре тога рекао да све записе након његове смрти спали.

Срећом по потомке, Макс Брод му ту жељу није испунио. Да је, „Процес“ никада не би био објављен. Данас је тај недовршени роман једно од најпознатијих Кафкиних дела. Ради се о човеку који је оптужен, али који никада не сазна шта је то што је починио. И – као и обично код Кафке – та прича не завршава добро.

Где је Кафка популаран?

У Немачкој су Кафкине књиге и данас обавезна лектира у школи. Али, Кафка се чита у целом свету: у Азији, Африци, Северној и Латинској Америци, Европи, Аустралији. У Индији је познат у интелектуалним круговима, а још увек је популаран и у Мексику, Колумбији и Аргентини. Списак се може наставити унедоглед.

Бројни писци у свету се у својим романима позивају на Кафку. Виде га као једног од најзначајнијих савремених аутора 20. века. Колумбијски писац и добитник Нобелове награде за књижевност Габриел Гарсија Маркез, који је преминуо 2014. године, чак је рекао да је тек након што је прочитао Кафкину приповијетку „Преобразај“ одлучио и сам почети писати.

Немачки придев „кафкијански“ (kafkaesk) такође постоји у многим језицима – енглеском, корејском, турском, француском, јапанском, руском, италијанском, хрватском. Израз описује нешто што делује недокучиво претеће – апсурдно, бизарно и необјашњиво.

Зашто је Кафка још увек актуелан у 21. веку?

Кафка се у својим причама бавио безвременим темама: бирократијом, на пример, ауторитетима или, боље речено, осећајем да зависи од њихове милости. У подкаст-серији „Бити Кафка“ колумбијски писац Хернан Д. Каро пита се јесу ли текстови славног аутора можда инспирирани сновима, посебно ноћним морама.

Кафкине приче углавном се врте око људских искустава. Оне на поетски начин описују осећај загубљености, усамљености и беспомоћности у овом свету. Сви ти осећаји су универзални. Они важе и за људе некада, а и сада. Важе и за оне у Немачкој, а и широм света. Потпуно су независни од културног контекста или политичких структура. Зато се Кафка чита и разуме на свим континентима.

Његов јасан и разумљив језик олакшао је преводиоцима да прилагоде његове текстове на друге језике, каже Хернан Д. Каро. А свим ауторима који су дошли после њега дао је невероватно велики поклон: показао им је како да пишу о најчуднијим стварима, као да су најнормалније на свету. У ствари, Кафка – чије су књиге биле забрањене и спаљене у Немачкој у време националсоцијализма – у почетку је био познатији у иностранству него у Немачкој.

Шта „Генерацију З“ фасцинира код Кафке?

Кафка је постао и виралан на друштвеним мрежама. То се посебно односи на инсекта у којег мутира Грегор Самса, главни јунак „Преобразаја“.

Млади људи размењују Кафкине цитате на ТикТоку. Они можда нису баш увек тачни, али то не умањује поштовање за Кафку, чији су врхунац рођенданске торте с Кафкиним ликом, којих такође има на платформи. Кафка комуницира с младима, јер и они се сукобљавају с ауторитетима и понекад се осећају изгубљено, као некада аутор.

Међутим, већина садржаја о Кафки на Тиктоку уопште се не односи на писца, већ на лик из кинеске видео-игрице „Honkai: Star Rail“ који нема ништа заједничко са правим Кафком осим имена. Писац је тако неочекивано упао у поп културу – и то трансформисан у женски лик у аниме стилу, с лилавом косом, сунчаним наочарима и врућим шорцевима.

Извор: Дојче веле

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.