Почетна » Слободна зона » Лажне кованице евра: Како их препознати?

У Шпанији је откривена банда фалсфикатора кованица евра

Лажне кованице евра: Како их препознати?

У Шпанији је откривена банда фалсфикатора кованица евра. Осумњичени, редом Кинези, пуштали су кованице у оптицај широм Европе. Како препознати фалсификоване кованице евра?

Новац којим плаћамо само је одштампани папир или рељефни пресовани метал. Ако плаћамо електронски, што је све чешће, новац није више од електронског податка.

Права вредност новца лежи у поверењу које му се указује: свако би требало да може да се поузда у чињеницу да папир или метал који држи у рукама има тачно ону вредност која је на њему одштампана или утиснута.

Фалсификовање средстава за плаћање наноси свеукупну економску штету која погађа све. Погођени су и они који су случајно платили лажним новцем или га добили као ситниш: јер лажни новац се одузима и немате право на новчану накнаду.

Држава је врло озбиљна када је у питању фалсификовање новца: то није само неки мали прекршај.

Велик успех полиције

Ове недеље новинске агенције пренеле су вест како је шпанска полиција разбила банду за коју се тврди да је фалсификоване кованице од два евра стављала у оптицај широм Европе. Уз помоћ ЕуропоИа, пронађена је и радионица тих фалсификатора у шпанском граду Толеду. То је, према тврдњама полиције, „најважније откриће такве врсте у Европи у последњих десет година“.

Банда је на европско тржиште пустила готово 500.000 фалсификованих кованица „високог квалитета“. Ухапшено је десет особа, за које се наводи да су сви кинески држављани. Шпанска полиција саопштила је да тај случај истражује већ шест година. Истрага је, како наводи агенција дпа, „била изузетно тешка и дуготрајна, не само због тајности унутар организације и због практично немогућег праћења фалсификованог новца, што је карактеристично за фалсификоване кованице“.

Иако економска штета у овом конкретном случају можда и није била велика (пола милиона фалсификованих кованица од два евра има само противредност од око милион евра), успех полиције не треба потценити. Свако ко успешно пушта фалсификоване кованице у оптицај у дужем временском периоду, неометано, шири своју делатност. Овде је пре свега важан психолошки аспект могућности уверавања грађана да је њихов новац сигуран и да задржава своју вредност.

И кованице су релативно сигурне

Фалсификоване новчанице релативно је лако уочити. Сигурносне мере које су централне банке предузеле су софистициране и релативно су добро познате, како корисницима, тако и потенцијалним фалсификаторима. Готово сви знају за сигурносну нит, интегрисане холограме, позадине које се тешко копирају, квалитет папира.

Или барем мисле да знају. Неки ће сигурно преценити своје способности. Ствари су другачије с кованицама, јер немају ни холограме, ни сигурносне нити. Али, и код „ситниша“ постоје детаљи који фалсификатору често не полазе за руком и на које вреди обратити пажњу.

Како препознати фалсификоване кованице?

У Немачкој је Бундесбанка одговорна за немачке кованице евра. На својој интернет-страници „Водич за кованице“ пружа информације о безбедности „ситног новца“. „Не морате да будете стручњак за кованице да бисте разликовали фалсификоване од правих кованица“, наводи се.

Немачки банкари дају конкретне информације о томе како проценити кованице. За професионалце то није проблем, јер постоји јединствени тест за валидаторе кованица у читавој ЕУ. „Атестирани уређаји могу се пронаћи на страници Европске комисије.“

Наравно, лаицима то не помаже, и зато банкари препоручују да се обрати пажња на „први утисак“. Обично се „слика на новчићу јасно истиче од остатка површине новчића“. Све контуре су „јасно препознатљиве“. Будите опрезни ако то није случај: код фалсификата, „слика на новчићу често се чини мутном и меком. Површина је рупичаста и има тачкице, линије или удубљења“.

Постоји још једна ствар на коју би свакако требало обратити пажњу: због сигурности, али и лакшег препознавања кованица за слепе особе, руб кованице је карактеристично зарезан. „За разлику од фалсификованих кованица, на којима је рубни натпис често само нејасно утиснут и прекривен жлебовима на рубу кованице, рубни натпис на правим кованицама од два евра јасно је видљив. Удаљености између појединачних симбола и речи се такође разликују на фалсификованим кованицама.“

Трик са магнетом

Уједно, чини се да у Централној банци мисле да сви ми са собом носимо магнет. Па ако сте један од оних који носе магнет у џепу, ево решења за проверу кованица. „Због посебног сигурносног материјала средишњи део кованица од једног и два евра је благо магнетичан, што значи да се кованице мало привлаче магнетом и падају са магнета када се лагано протресу.“

Али, „спољни прстен правих кованица од једног и два евра, као и правих кованица од 10, 20 и 50 центи, није магнетски“, кажу стручњаци и објашњавају: „Праве кованице од једног, два и пет центи израђене су од бакром обложеног челиком и врло су магнетичне.“

Но, осим магнета, треба ставити и папирић на који ћете записати све физикалне параметре. У том случају нећете бити преварени, јер „фалсификоване кованице од једног и два евра или нису магнетне или су јако магнетне. Материјал прстена за кованице често је такође магнетичан“, поручују у „једноставном упутству“ на страници немачке Централне банке.

Извор: Дојче веле

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.