Почетна » Наша Србија » Српска проја међу 50 најбољих хлебова на свету

Проја говори "пет језика"

Српска проја међу 50 најбољих хлебова на свету

Српска проја нашла се на листи 50 најбољих хлебова на свету по оцени америчке телевизијске мреже Си-Ен-Ен, где се наводи да је реч о врсти кукурзног хлеба који се служи топао, директно из фуруне, као неизоставни пратилац гулаша, али и других традиционалних јела наше земље.

На листи, која је сложена по абецедном реду имена, налазе се хлебови са свих крајева планете. Тако је ту и француски багет, италијанска ћабата, мексичка тортиља…

У многим крајевима Србије традицију воденичарског заната сачувала су нова покољења захваљујући којима још увек може да се пронађе састојак без којег је проја незамислива – брашно од аутохтоних сорти кукуруза.

„Да би било добро и квалитетно брашно пре свега мора бити квалитет зрна жита, да буде домаћи кукуруз, да буде првенствено сув, да би се могла направити добра и квалитетна проја”, каже Коса Јовановић, из Ликодре.

Рецепт за проју садржи и млаку воду, кишичицу соли и маст. Након што тесто прође кроз вредне руке домаћице пече су у фуруни на дрва, а служи уз широк спектар традиционалних јела од кајмака и чварака до гулаша.

„Проја спремљена по старом домаћем рецепту наших бака, у ова модерна времена проја је постала права гурманска посластица, на трпезама је постала незаменљива. Данас проја ужива статус здраве домаће хране”, истиче Радмила Васиљевић, из Крупња.

Проја се некада сматрала оброком који су јели људи слабијег имовног стања, а данас је на трпезама деликатес. Да је за Србе више од обичног јела сведоче и етнолози. У неким крајева наше земље она је неизоставни део празничних ритуала.

„Најинтересантнији обичај везан за то дешава се на Мали Божић односно Српску нову годину, чесница која се припрема за тај дан је заправо проја она може имати и различите називе, осим назива чесница може се називати василица или орачица, и украшава се на различите начине”, наводи Ана Чугоровић, етнолог.

Са циљем да се обогати укус, у новије време у проју се додају сир, јаја и маргарин. Искусне домаћице, тврде, да се права спрска проја састоји само од четири састојка.

Извор: РТС, Си-Ен-Ен

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.