Почетна » Позиција2 » Село Цара Душана на Златибору

Село Цара Душана на Златибору

Ако сте у потрази за миром, природом и аутентичним сеоским амбијентом, село Доброселница код Златибора је одличан избор за вас.

На само пар километара од центра Златибора сместило се непрегледно природно богатсво. Село Доброселица једно је од најлепших а овој планини, а осим живописних пејзажа оно крије и велику и богату историју.

Према народном веровању походиле су га највеће српске војсковође и ратници.

– Према причи која се овде преноси са колена на колено село је у прошлости носило назив Злоселица. Враћајући се са ратног похода селом је пролазио цар Душан. Био је срдачно дочекан од локалног становништва и упитао је како се зове то село где су га тако лепо дочекали. Након што је добио одговор да је у питању село Злоселица, био је зачуђен и тада је рекао да се од тог дана, село се зове Доброселица, препричавају за РИНУ старији мештaни.

Оно по чему је ово село такође посебно, јесте прави природни феномен – један од ретких и највећих камених мостова у Србији, али и стабла црног бора стара вековима. Црноборова стабла која су се очувала на простору Златибора говоре о моћности борових шума које су некада заузимале велике површине на овој планини.

Њихова старост се процењује на око 350 година. Прво стабло се налази у порти цркве и висине је 19,5 м. Друго се налази на гробљу са висином од 21,5 м и треће стабло се налази на пашњаку испод порте цркве са висином од 25 м. Доброг су здравственог стања са високо подигнутом кишобранастом крошњом и јаким кореновим системом. Они су прави горостаси и понос овог нашег златиборског краја, истичу мештани.

Природа
Природа

Самоникли борови који се налазе у близини цркве брвнаре Св. пророка Илије у селу Доброселица су заштићени законом као Споменик природе ботаничког карактера и пружају се на површини од 8,82 хектара.

Брвнара Св. пророка Илије је својевремено била саграђена од стабла борова са овог места те ова три стабла имају и естетски и културни значај. Стабла су први пут заштићена 1960. године, а 1992. су сврстани у I категорију – природно добро од изузетног значаја.

Село Доброселница има богату историју и културу, коју можете упознати посећујући цркву Светог Николе из 19. века, старе куће и вајате, музеј села и споменик палим борцима. Овде можете уживати у традиционалним специјалитетима златиборског краја, као што су компир, пршут, сир и кајмак. Можете се одморити у једном од многих смештајних капацитета који нуде домаћинску атмосферу и пријатан боравак.

Село Доброселница је идеално место за рекреацију и активан одмор. Овде можете планинарити, возити бицикл, пецати или јахати коње. Можете посетити и блиску околину, где се налазе знаменитости као што су Златиборски језеро, Стопића пећина, Гостиљска водопад или Тарнски висови. Село Доброселница је привлачно у свако доба године, али је посебно лепо у пролеће и љето, када је природа у пуном цвету.

Укратко, село Доброселница код Златибора је савршено одредиште за свакога ко жели да испроба сеоски туризам и да доžиви праву српску гостопримљивост.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.