Почетна » Наша Србија » Розе језеро у Пачиру надомак Бачке Тополе

Розе језеро у Пачиру надомак Бачке Тополе

Слано, термално и лековито језерце, необичне розе боје каква краси само ретка, егзотична језера од Аустралије до Боливије и Мексика, природа је подарила и селу Пачир у општини Бачка Топола, чији су мештани сами направили термалну и лековиту бању у коју стижу гости из целе Бачке и из прекограничних мађарских општина.

Искористили су потенцијале језера које има површину 2.000 метара квадратних и његову егзотичну боју коју још имају и језера у Индији, Русији, Шпанији, Сенегалу или Танзанији и пре шест година направили бању, за коју многи у Србији нису ни чули.

Како каже за Танјуг Ото Нађ, представник месне заједнице Пачир која има око 2.300 становника, комплекс је пре две године добио и затворени део са два базена у којима је темепература воде 32 и 34 степена, што омогућује да се користи током читаве године. Идеја да напаравимо бању родила се пре скоро 15 година, 2008. године конкурисали смо за средства код Фонда за капитална улагања, и добијени новац Месна заједница искористила је за бушење бунара које је завршено две године касније, рекао је Нађ и додао да су након тога сопственим средствима почели припрему и изградњу терена.

Капацитет бање је око 1.000 гостију, рекао је Нађ и подсетио да је вирус увео нова правила, која се стриктно поштују, због чега је капацитет више него преполовљен.

Он објашњава да је и у њима вода, преко лета, у марту и октобру када сија сунце розе.

Вода је, наводи, најизражајније ружичаста око подне, црквенкаста у поподневним сатима, док је мањег интензитета на заласку и изласку сунца

Боја потиче од јода, брома и литијума чија је концентрација висока, минералних соли по литру има 20.6 грама а натријум хлорид 17 грама, рекао је Ото Нађ и додао да вода у језеро долази са термалног бунара из дубине од 1.400 метара.

„Бунар је од језера удаљен скоро километар. Температура воде на извору је 72 степена, а 60, када стигне у језеро где се природно хлади и до 30 степени“, навео је Нађ и додао да вода погодује лечењу кожних обољења, посебно псоријазе, дегенеративних реуматских обољења, и стања након повреда.

Тајна ружичасте боје заправо је последица високе концентрације јода, литијума и брома због чега вода има необичан мирис, али је “отпорна” на непожељне бактерије. Ова лековита вода помаже у очувању здравља, нарочито побољшању имуног система. Kупање у језеру доприноси лечењу кожних болести, реуматизма и спортских повреда. Ипак не саветује се боравак у води дужи од 20 до 30 минута при једном уласку.

Само језеро величине је око 2000 квадратних метара што се може упоредити са величином два олимпијска базена. Доступна су и два затворена базена током зимског периода. Ружичаста боја се може видети само лети, након чега се језеро празни и прочишћава.
Већ сам комплекс окружује невероватна природа. Са једне стране је улица богата густим дрворедом, а са друге стране мали канал који пресеца пут водећи у шуму.

Једини звуци који се могу чути су песма птица и шум дрвећа чије гране њише ветар.

Kроз пажљиво уређен камењар зеленилом и лавандом, једва да се назире ружичаста вода, али је и то довољно да у потпуности окупира пажњу посматрача и поведе га директно ка језеру, као да осим њега више ништа не постоји.
Иако испрва делује мало, када му се приближите или одлучите да га препливате, уверићете се да је језеро пространо и да вас поглед вара. Али вас по питању боје свакако не вара.

Управо је боја воде оно што ово језеро чини посебним, јер је у летњим месецима ружичасто. На јулском сунцу одсјај је толико јак да одаје утисак поља цикламе, док у „хладу“ направљеном од облака, поприма нешто тамнију нијансу љубичасте.

Језеро је окружено лепо уређеном плажом са ситним камењем на којој су распоређене лежаљке са сунцобранима.

Мало даље су столови и столице под надстрешницом, а иза њих и велика зелена површина за оне који преферирају сунчање на трави, што омогућава комплексу да ођедном угости приближно 1.000 посетилаца.

Посетиоци кажу да је на језеру „специфична атмосфера“ и да „мирис који вода пружа, односно испарења која ово језеро има заиста делују благотворно на кости, мишиће, зглобове и уриногенитални тракт“.

Бања
Бања

Kако кажу вода која испуњава језеро извире на око 1.400 метара испод земљине површине, а да на самом изворишту достиже температуру од 72 степена Целзијуса. Kако се приближава површини, постепено се хлади, па је у самом језеру температура воде око 30 степени Целзијуса.

 

Већ у првом додиру са водом, чему не можете да одолите, осећате њену топлину, као и мирис за који се може рећи да је у први мах непријатан, али вам се чуло мириса толико брзо прилагоди да после краћег времена више није толико интензиван.

 

„Сама атракција што је вода розе боје, мени лично не значи пуно. Значи да постоји некакав хемијски процес минерала из воде у контакту са сунцем, али сама боја ми не значи много. У питању је термална водаи слана је као морска“, истиче саговорница Данаса.

И заиста, специфичност ове бање су њена слана вода и висок садржај минерала.

 

 

У брошури је наведено је да вода садржи високу концентрацију натријум-хлорида, тако да није само топла, већ и веома слана и лековита, што је чини погодном за лечење разних обољења, попут стања после повреда, кожних болести, реуматских обољења, уролошких и гинеколошких запаљења, а такође ублажава висок крвни притисак и стресна стања.

Поред овог језера, постоје два затворена базена која су такође термална, у једном је вода топла, а у другум мање топла.

Лето на овом језеру уме да проведе и по неколико хиљада људи, како локалног становништва, тако и туриста који долазе из свих крајева наше земље да виде чувену ружичасту воду и окусе чари Пачирске бање.

Извор: РТВ, АЛО,

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.