Почетна » Позиција1 » Београд има “само” једну планину: Авала је симбол града и чувар традиције

Савршено место за излет у ком можете уживати у природним лепотама

Београд има „само“ једну планину: Авала је симбол града и чувар традиције

Да је једанаест метара нижа, Авала би била „само“ брдо у околини Београда. Иако то ништа суштински не би променило, лепо је чути „планина Авала“, јер брда, барем у Београду имате колико год хоћете, а планину само једну.

Авала се сматра једним од главних излетишта Београђана, због своје близине и добре повезаношћу са центром града. У себи крије многа природна и културна добра, па је због тога, од 1859. године, природни комплекс Авале заштићен, а сада, одлуком Града Београда представља „Предео изузетних одлика“. Њено име потиче од речи хавала, што је у преводу видиковац, а какав поглед се са Авале пружа ка Београду и Шумадији памте сви који су је посетили.

Авалски торањ

Најбољи поглед је са Авалског ТВ торња који је својевремено био највиша грађевина у Југославији. Током НАТО бомбрадовања 1999. године торањ је потпуно срушен, а нови је изграђен десет година касније. Висина му је 204 метра, има 38 спратова и до његовог врха стиже се лифтовима. На 119. метру је кафић, док је видиковац на 122 метра висине торња.

Авалски торањ
Авалски торањ

 

У подножју Авалског торња постоји игралиште за малишане, а за оне мало старије терени за мали фудбал и кошарку, вештачка стена и теретана на отвореном.

Црква брвнара и Споменик незнаном јунаку

У близини Авалског торња је 2017. године подигнута брвнара Црква Светог Деспота Стефана Лазаревића, као први храм посвећен Светом деспоту Стефану Лазаревићу у Београду.

Црква брвнара Деспота Стефана
Црква брвнара Деспота Стефана /Balkan trip

 

Споменик Незнаном јунаку је један од симбола Авале и Београда. Дело је познатог вајара Ивана Мештровића и саграђен је као маузолеј са каријатидама које сачињавају жене у народним југословенским ношњама. Незнани јунак по ком је маузолеј добио име је један од војника Првог светског рата чији је гроб пронађен у подножју планине. Споменик окружују пространи плато и степенице, као и кружна стаза која је сва у зеленилу.

Споменик незнаном јунаку
Споменик незнаном јунаку

 

На простору Авале је још неколико значајних споменика – делегацији Совјетске армије који је подигнут у част 33 совјетска ратна ветерана који су погинули у авионској несрећи 1964. године и Васи Чарапићу, познатом и као Змај од Авале, једним од главних устаника у борби за ослобођење Београда од турске власти.

Савршено место за пикник

Авала је савршено место за пикник и једнодневни излет у ком можете уживати у свим природним лепотама које ова мала, али значајна планина нуди. Шетње стазама кроз шуму, богата флора и фауна, вожња бицикле..Осам извора красе Авалу, а најпознатији су Лединац, Сакинац, Каменац и Врановац.

Када после шетње и обиласка Авала и свих њених знаменитости ожедните и огладните не морате да бринете, али морате да бирате, јер су у понуди Хотел Авала, као и ресторани Чарапићев брест и Митровићев дом и кафићи у оквиру комплекса Авалског торња.

Извор: Балкан трип

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.